Sağlık

Boyun fıtığının belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Boyun fıtığı kendiliğinden geçer mi?

Orta boyun fıtığının belirtileri arasında en çok merak edilen şey baş ağrısına neden olup olmadığıdır. Boyun fıtığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır ve boyun fıtığı kendiliğinden geçer mi? Boyun fıtığının nasıl tedavi edildiği ve belirtilerinin neler olduğu sorulur. Boyun fıtığının belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Boyun fıtığı kendiliğinden geçer mi? Detaylar burada…

BOYUN FıTIĞI NEDİR?

Boyun fıtığı; Boyun omurlarının ortasında bulunan kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Omuriliğe ve kola uzanan uçlara baskı uygular. Omurların ortasında boynun hareketini sağlayan diskler; İki kemik dokusunun birbirine temas etmesini engellerken, omurgaya yani kemiklere binen yükü de azaltır.

Omurganın boynu, servikal vertebra adı verilen yedi kemikten oluşur. Omurların ortasında boyun hareketlerini sağlayan “diskler” bulunur. Diskler içerdikleri su ve kollajen yapı sayesinde omurgaya yani kemiklere binen yükü azaltır. Aynı zamanda iki kemik dokusunun birbiriyle temas etmesini de engeller. Boynun yeterince korunmadığı durumlarda disk dokusu suyunu kaybederek sertleşerek boyun fıtığına neden olur. Yani dejenere disk dokusu boyun fıtığının başlangıcı demektir. Disklerdeki yumuşak yapının veya kemiklerin doğal yapısının bozulması ile kola veya omuriliğe giden uçlara yapılan baskı hastalarda boyun fıtığı semptomlarına neden olur.

Boyun fıtığının kesin tanısı için detaylı bir nörolojik muayene gereklidir. Uygun radyolojik incelemeler ve gerektiğinde sınır elektrot incelemesi yani EMG yeterlidir.

Ellerinizde güçsüzlük hissediyorsanız, boynunuz ve etrafınız ağrıyorsa boyun fıtığının belirtileriyle karşılaşmanız muhtemeldir. Peki boyun fıtığının belirtileri nelerdir?

Fıtık BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Boyunda ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık

Boyundan kollara bazen de göğse ve sırta yayılabilen ağrılar

– Kollarda ve ellerde uyuşma

-Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, mide bulantısı, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler

-Kol ve ellerde kas gücünde azalma

– Özellikle geceleri uyurken ağrı çok artar.

Fıtık NEDENİDİR?

Boyun fıtığı; bir yerde uzun süre oturmak (uzun süre masa başında, televizyon karşısında ve arabada oturmak gibi), sağlıksız oturma biçimleri, ağır kaldırmak, kontrolsüz spor yapmak, boyun fıtığı, klima altında kalmak uzun süre ıslak saçla ayakta durmak, genetik faktörler, ani ve çelişkili hareketler omurlardaki disk hasarından kaynaklanır.

KİMLERDE Fıtık Olabilir?

Boyun fıtığı; Yapısal özelliklere, genetik faktörlere ve sigaraya bağlı olarak görülebilir.

Boyun fıtığı genetik bir hastalık olduğu gibi sonradan gelişen bir hastalıktır. Ailede boyun fıtığı olayı varsa diğer bireylerde de boyun fıtığı olma riski yüksektir. Bu kişilerin yastık seçiminde dikkatli olmaları ve ortopedik yastık tercih etmeleri gerekmektedir.

Boyun fıtığı yapısal özelliklerden dolayı da oluşabilmektedir. Uzun ve ince boyunlu bireyler, kısa boyunlu bireylere göre daha yüksek risk altındadır. Bunun nedeni ise uzun ve ince boylara sahip kişilerin kas yapılarının daha zayıf olmasıdır.

Fıtık BAŞ AĞRISINA NEDEN OLUR MU?

Boyun kaslarının kasılmasına neden olan boyun fıtığı baş ağrınızın sebebi olabilir. Baş ağrıları genel olarak uykusuzluk, gerginlik, göz hastalıkları, sinüsler veya genetik hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi boyun fıtığı belirtileri arasında da ortaya çıkabilir. Bu durumda ağrınızın geçmesi için Nöroşirürji Uzmanları tarafından ılık bir banyo yapmanız önerilir.

Fıtık Tedavisi Nedir?

Boyun fıtığı belirtileri ile karşılaşan kişinin öncelikle doktora gitmesi ve gerçekten boyun fıtığı olup olmadığına bakması gerekir. Boyun fıtığı teşhisi konulduktan sonra boyun fıtığı tedavisine geçilir. Hastalığın durumuna göre ağrı kesici haplar, kas gevşetici kremler ve evde antrenman yapılması önerilir. Elde hissedilen ağrı ve halsizlik geçmemiş ise fizik tedavi tedavi sürecine dahil edilir. Tüm bu tekniklerin işe yaramaması durumunda ameliyat devreye giriyor.

haberpasinler.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu